Folyami Információs Szolgáltatások

A Nemzeti Közlekedési Hatósággal kötött szerződés alapján az RSOE a Magyarországi Folyami Információs Szolgáltatások üzemeltetője. A Magyarország területén elérhető folyami információs szolgáltatásokról a honlapunkon található bővebb információ.

A magyar Duna szakasz teljesen lefedett VHF rendszerrel, mind a 10,16, és 22- es csatornákon, a három csatornán 16 átjátszóállomás segítségével valósul meg az északi határtól a déli határig a lefedettség. A diszpécserszolgálat SLDR rendszerű duplikált rádióállomással rendelkezik, melyek egymástól függetlenül működnek. A rádióforgalmazás hangrögzítésre kerül.

A 053/DU/2011 hajósoknak szóló hirdetmény hatályba lépése óta a magyarországi Duna szakaszon közlekedő hajók számára kötelező az AIS transzponder használata. A diszpécser szolgálat a teljes szakaszon látja és figyelemmel kíséri a forgalmat, az AIS adatok is rögzítésre és tárolásra kerülnek az adatvédelmi szabályok szigorú betartásával.

A diszpécserek két egymástól független munkaállomáson teljesítenek szolgálatot, a munkaállomások, és a rendszerek szünetmentes ellátással rendelkeznek, így áramszünet esetén is képesek dolgozni.

A diszpécserszolgálathoz beérkező segélykérés után, a szolgálatos diszpécser haladéktalanul megkezdi az előzetesen kidolgozott veszélyhelyzeti tervek szerint az illetékes szervezetek és hatóságok értesítését – elsődlegesen az emberi élet mentésére, megóvására való intézkedéseket – pontosan megadja a folyamkilométert és a hajó helyzetét, koordinálja a hajó mozgását a mentésre kiérkező egységek között, szükség esetén kommunikációs (nyelvi) segítséget nyújt. Az eseményről értesítést és előzetes jelentést küld a hatóságok (NKH,DVRK, KBSZ,OKF,TEK,NFM, stb.) ügyeleti szolgálatára, szóban és írásban. Szükség esetén tájékoztatja az NKH részéről elrendelt hajózási korlátozásokról a vizi közlekedésben résztvevőket, és koordinálja a forgalmat.

Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület

1089 Budapest, Elnök utca 1. +36 1 303 0168 +36 1 477 0549 info@rsoe.hu