Látogatóban hazánk első műholdjának bázisán

Vissza

2014-10-17

Az alacsonypályás műholdak másfél óránként körbekerülik a Földet. 10:56 perckor a műhold a horizonton megjelent és 9 perc alatt ellentétes irányban lenyugodott.

A látogatás során rádión hallható volt a műhold adásának a hangja, továbbá látható volt az űreszköz állapotjellemzője (aktuális feszültségek, hőmérsékletek). Mindeközben megtekinthettük, ahogy az érdi tartalékállomás parancsokat küld az eszköz felé. A műhold jelentősége abban rejlik, hogy Magyarországon világűrbe készített teljes elektronika ezt megelőzően még nem készült.

A Masat-1 Dr. Gschwindt András ny. egyetemi adjunktus irányításával és lelkes egyetemistákkal közösen a Műegyetem berkeiben készült el, kizárólag a felbocsátást végezte más szervezet. Az eszköze előnye, hogy az egyetemi hallgatók az elméletben megszerzett tudásukat a valóságban is megtapasztalhassák, továbbá a mindössze 10x10x10-es méretű, szabályos kocka alakú Masat-1 kamerával is fel van szerelve, ezáltal képes fotók készítésére a világűrből.

Egyesületünk minden olyan kezdeményezést támogat, amellyel segítheti a technika fejlődését, a világ jobb megismerését. Ennek kapcsán Dobai Sándor, az Egyesület elnöke, a napelem táblák és egyéb műszaki eszközök megvásárlására támogatást , valamint Elnöki Elismerő Oklevelet adott át Gschwindt Andrásnak. A látogatáson részt vett Krüpl Zsolt rendszergazda és Szász Andor kommunikációs titkár.

Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület

1089 Budapest, Elnök utca 1. +36 1 303 0168 +36 1 477 0549