A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: onset

Filename: controllers/aktualis.php

Line Number: 60

RSOE

"Viharos gyorsasággal" - viharjelző sajtótájékoztató és gyakorlat

Vissza

2012-04-04

A sajtótájékoztató megnyitó beszédét Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke mondta el, aki büszkén számolt be arról, hogy a megyében, számos szervezet együttes összefogásával igyekeznek minél több lehetőséget megragadni, mely által embertársainkon segíthetnek.
Dr. Tollár Tibor, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató helyettese tájékoztatójában elmondta, hogy a viharjelző rendszer ez évi indításakor megrendezett sajtótájékoztatón elhangzottakat a Főigazgatóság teljesítette. Ennek értelmében a rendeletnek megfelelően üzemeltette – egyesületünk szoros közreműködésével – a viharjelző állomásokat, úgy a Balatonon, mint a Velencei-tavon, Tisza-tavon és a Fertő-tónál.
Befejeződött a rendszer teljes körű korszerűsítése: a többszektorú jelzéskiadás miatt lecserélésre került az összes vezérlő és modem, így elkészült az egységesített, villanócsöves, forgólámpás és LED-es vezérlésre egyaránt alkalmas vezérlő.
Az új vezérlőrendszerek cseréjével lehetőség nyílt arra, hogy a főszezonban üzemelő kisegítő állomások is bekapcsolódtak a távfelügyeleti rendszerbe, ezáltal a lakosság számára is hozzáférhetővé vált ezen állomások működésének nyomon követése a katasztrófavédelem és egyesületünk honlapján.
A főigazgató-helyettes úr elmondta, hogy a 2012-es szezont további négy viharjelző állomással kívánják kiegészíteni, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy mindazon helyek is teljes lefedettséget élvezzenek, ahol a beláthatóság jelenleg korlátozott. Ennek értelmében a Velencei-tavon, Pákozd Szúnyog-szigetnél, a Tisza-tavon a Saurdi medencében, Újlőrincfalván és az abádszalóki Önkormányzati strandon kívánnak állomásokat telepíteni. Jelenleg a négy állomás engedélyezési eljárása folyamatban van, elkészültek a talajmechanikai vizsgálatok, folyamatban van az eszközök rendelése és elkészültek az elektromos ellátottság tervei. További igény mutatkozik a jövőben Lábdi-hegynél, valamint Béla-telepen parti viharjelző állomás létesítésére.
Dr. Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke részletes tájékoztatást adott a viharjelzési szezon idejének időjárásáról. Ebből megtudtuk, hogy az idei szezon az átlagosnál melegebb volt, a június és augusztus középhőmérséklete közel egy fokkal, a szeptemberé pedig több mint három fokkal haladta meg a sokéves átlagot. Egyedül a július volt a vártnál hűvösebb ( 0,5- 1,0 fokkal ). Ebben a hónapban huszadikától romlott el jobban az idő, ugyanakkor még július második hetében minden nap 30 fok feletti maximumok voltak mérhetők.
Az előadásokat követően került sor a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett gyakorlati bemutatóra, előbb a szárazföldön, majd a vízen. A résztvevők betekintést kaphattak arról, egy-egy havaria esetén milyen eszközökkel, milyen technikával és milyen szaktudással folyik a mentés.
A bemutatót a résztvevők egy a Három Hattyú Szálloda udvarán felállított kárelhárítási sátorból követhették nyomon Heizler György katasztrófavédelmi igazgató tolmácsolásában. A külső helyszínen élőben zajló esemény egyidejű online közvetítését egyesületünk kommunikációért felelős csapata végezte.

Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület

1089 Budapest, Elnök utca 1. +36 1 303 0168 +36 1 477 0549 info@rsoe.hu