A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: onset

Filename: controllers/aktualis.php

Line Number: 60

RSOE

"Fókuszban tavaink biztonsága" - április elsejétől indul a viharjelzés

Vissza

2012-04-04

A rendezvényt Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg. Nagy örömére szolgált, hogy a szezonindító sajtótájékoztató helyszíneként a Velencei-tó került kiválasztásra.
Dr. Tollár Tibor, tű. dandártábornok, a BM OKF gazdasági főigazgató helyettese beszámolt az erre az évre kitűzött célokról. Elsőként emelte ki, hogy elkészült egy újabb viharjelző állomás a Velence-tavon, a pákozdi Szúnyog-szigeten, melyet a helyszínen adott át. Ezzel együtt így már három állomás gondoskodik a velencei-tóban fürdőzők biztonságáról.
Megkezdődött a Balatonon, Fonyód-Bélatelepen és Badacsony-Lábdihegynél további két állomás engedélyezési eljárásának lebonyolítása és remélhetőleg mihamarabb kezdetét veheti a tornyok felállítása. Az elkészülendő állomásokkal együtt már 31 állomás jelzi majd a veszélyt a Balatonon. A meteorológiai és műszaki fejlesztéseknek köszönhetően az idén a Balaton viharjelzési szempontból három medencére lesz bontva: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső és a tihanyi-szorostól keletre lévő keleti medencére. A három medencés jelzéskiadás a biztonságos fürdőzést szolgálja.
A gárdonyi, a balatoni és a szolnoki vízirendészeti őrsökön Vízirendészeti ügyeleti monitoring rendszer kerül elhelyezésre, ezáltal ezen szervezetek is folyamatosan nyomon követhetik a viharjelzők állapotát és időben felkészülhetnek egy esetleges bevetésre. Elkészült a „Biztonságban tavainkon” című országos kiadványt, melynek célja, hogy valamennyi állampolgár megfelelő tájékoztatást kapjon arról, hogy tavainknál mi a teendő veszélyhelyzet esetén. Ezen tájékoztató füzet ingyenesen hozzáférhető a tópartok strandjainak jegypénztáránál, tó-parti települések önkormányzatainál és turisztikai kirendeltségeknél.
Dr. Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke előrejelzést adott a 2012-es év időjárásáról és az OMSZ 2012. évi célkitűzéseiről.
Urbán György, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke tájékoztatta a sajtótájékoztató résztvevőit a vízi közlekedéspolitika és a hajózási szabályzat aktuális kérdéseiről, majd Óberling József az Országos Rendőr-főkapitányság képviseletében 2011-es statisztikákat ismertetett, valamint beszámolt a rendőrség ez évi feladatairól a biztonság megőrzése érdekében.
Tanka László, a BM OKF Informatikai Főosztályának vezetőe a viharjelzés technikai jellegű kérdéseit ismertette, valamint beszámolt a viharjelzés okostelefonra történő fejlesztéséről.

Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület

1089 Budapest, Elnök utca 1. +36 1 303 0168 +36 1 477 0549 info@rsoe.hu