Danube SKILLS

Danube SKILLS: Intézményi kapacitásfejlesztés a közös transznacionális hajózási oktatási kompetenciák és készségek, valamint közszolgáltatások fejlesztése révén


Támogatási program: Duna Transznacionális Program

Kiemelt terület: PA 4 – Hatékonyan irányított Duna-régió

Konkrét célkitűzés: SO 4.1 Az intézményi kapacitás javítása a legfőbb társadalmi kihívások kezeléséért

Projekt időtartama: 30 hónap (2017. január – 2019. június)

Projekt költségvetése: 2,023,100 euro

Támogatási arány: 85% (ERDF, IPA)


A Duna-régió szükségletei és kihívásai:

Napjainkban még mindig hiányzik az áttekinthetőség és a tudás azzal kapcsolatosan, hogy hogyan lehet integrálni a zöld dunai hajózást a fenntartható közlekedési megoldásokba. A megnövekedett intézményi és szervezeti kapacitás segítséget nyújt a közszolgáltatóknak az információ kritikus tömegével és támogatja a megértését (= szemléletváltás) és használatát (=modális váltás) a dunai közlekedésnek, valamint segít nekik együtt reagálni a közös kihívásokra.

Emellett hiány van a képzett személyzetből a hazai hajók fedélzetén és a széttagolt jogi keretek a készségekre vonatkozóan, ez akadályozza a belföldi dunai közlekedési ágazat minősítését és a képesítések elismerését, valamint a munkaerő mobilitását.

A Danube SKILLS fő célkitűzései:

Intézményi kapacitásfejlesztés a közös transznacionális hajózási oktatási kompetenciák és készségek, valamint közszolgáltatások fejlesztése révén

  • A hajózási képzéssel és képesítésekkel foglalkozó állami intézményeket képessé tenni a közös európai szabványok szerinti működésre;
  • A dunai hajózási fejlesztéséért felelős közintézményeket alkalmassá tenni a szolgáltatások nyújtására, hogy aktívan ösztönözzék a zöld dunai közlekedés modális részesedését és egyablakos információforrás a Duna logisztikai fejlődéséért;
  • Kapacitásépítési együttműködés kialakítása a jogi és szakpolitikai keretek javításáért a hajózási képesítésekről és a dunai közlekedés promóciójáról.

A projekt tevékenységei és tervezett eredményei:

A Danube SKILLS projekt a következő eredményeket fogja eredményezni az érintett érdekelt feleknek és felhasználóknak:

  • A hajózási képesítésekre vonatkozó kapacitások és készségek: a Danube SKILLS hozzájárul a szakmai képesítéshez és a közös szabványokhoz, valamint az új európai jogszabályok adoptációjához a Duna-régióban;
  • Kapacitás és készségek a dunai logisztikával kapcsolatosan: A Danube SKILLS támogatni fogja a közintézményeket a dunai hajózás fejlődéséért a dunai logisztikai transznacionális promócióban, először a kompetenciáik és készségeik növelésével, így támogatva a kölcsönhatásokat a kereskedelmi felhasználóikkal, hogy hogyan lehet rendszeresen használni a dunai közlekedést.
  • A transznacionális irányelv támogatása, mint stratégia és akcióterv a hajózási képesítések és a dunai közlekedés számára az intézményi kapacitásépítés előmozdítása érdekben. (= ágazati szinten)

A Danube Skills tevékenységei az alábbi rendelkezések alapján kerülnek megvalósításra:

A Danube SKILLS optimalizálja a nemzetközi együttműködések irányítási mechanizmusát az EU tagállamaiban és azon túl (pl. Szerbia), valamint támogatja a kiváló minőséget a közigazgatásban informális együttműködések révén és megosztja a tapasztalatokat és a közös tevékenységeket, ezzel járul hozzá az EUSDR PA10-hez, hogy fokozza az intézményi kapacitást és a közös együttműködést. Egyaránt támogatja EUSDR PA1a-t (belvízi utak) és az EU2020-at, a SEE 2020-at, a Kohéziós Irányelvet, tekintettel az emberi erőforrások jobb minőségű képzettségeire.


Projekt partnerek és érdekeltek:

A projekt konzorciumába 22 partner tartozik (13 ERDF, 2 IPA, 7 ASP) az oktatás és képzés, a belvízi közlekedési ágazat, a hatóságok, a nem kormányzati szervezetek és a nemzetközi szervezetek köréből Ausztriából, Németországból, Szlovákiából, Magyarországról, Horvátországból, Szerbiából, Bulgáriából, és Romániából, valamint Társult Stratégiai Partnerek Franciaországból, Magyarországról, Horvátországból, Csehországból, Hollandiából, és Belgiumból.

A folyami bizottságokban résztvevők, mint Társult Stratégiai Partnerek (ASP): a Központi Bizottság a Rajnai Hajózásért, a Duna Bizottság, és a Nemzetközi Száva Bizottság, valamint Csehország Közlekedési Minisztériuma, az Európai Közlekedési Munkavállalók Szövetsége, EDINNA Egyesület, az Európai Belföldi Navigáció és Vízi utak Egyesülete, minden olyan szervezet, amely aktívan részt vesz a harmonizáció és képesítések folyamatában a belföldi navigációs szektorban, a dunai navigáció integrációjában, a modern európai közlekedési megoldásokban; ez egy további eszköz a sikeres szállításhoz és a projekt ambiciózus kimeneteinek későbbi fenntartásához.


Hazai kapcsolattartó

Mező Gergely, RSOE

gergely.mezo@rsoe.hu

Project weboldal: www.interreg-danube.eu/danube-skills

Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület

1089 Budapest, Elnök utca 1. +36 1 303 0168 +36 1 477 0549 info@rsoe.hu