GREEN DANUBE

Integrált transznacionális szabályozás és gyakorlati megoldások a Duna régió környezetbarát belvízi közlekedési rendszerértProgram: Duna Transznacionális Program

3. prioritási tengely: Jobban kapcsolódó és energiafelelős Duna régió

Konkrét célkitűzés 3.1: Környezetbarát és biztonságos közlekedési rendszerek támogatása, és a városi és vidéki területek kiegyensúlyozott megközelíthetősége.

Időtartam: 30 hónap (2017. január – 2019. június)

Konzorcium: 10 partner 7 országból és 6 társult stratégiai partner:


Partnerek:

 1. CERONAV–Romanian Maritime Training Centre, Lead Partner
 2. Pro Danube Management GmbH–Austria
 3. Black Sea - Danube Association of Research and Development–Bulgaria
 4. Inland Navigation Development Centre Ltd–Croatia
 5. Development Centre for Ship Technology and Transport Systems–Germany
 6. National Association of Radio Distress–Signalling and Infocommunications–Hungary
 7. The Regional Environmental Centre for Central and Eastern Europe–Hungary
 8. Danube Delta National Institute–Romania
 9. Association of Cross Border Cooperation „Lower Danube”–Romania
 10. Danube Competence Centre–Serbia

Társult Stratégiai Partnerek:

 1. Danube Delta Biosphere Reserve Authority–Romania
 2. General Directorate for Water–Hungary
 3. Directorate for Inland Waterways–Serbia
 4. Danube Commission–Hungary
 5. Executive Agency Maritime Administration–Bulgaria
 6. Ministry of Transport–Romania

A belvízi közlekedés közép- és hosszú távú célkitűzése az EU -ban, hogy a belvízi közlekedés piaca mintegy 80%-kal növekedjen 2040-re 2010-hez képest. Politikai szabályozás nélkül a 2020-ra a belvízi hajók szennyezőanyag kibocsátása sok esetben magasabb lenne a kamionok kibocsátásánál. A közlekedési szektor köztudottan a legjelentősebb mértékben járul hozzá a szennyező anyagok kibocsátáshoz, ezért fontos, hogy az olyan környezetkímélő közlekedési módok támogatása és fejlesztése, mint a belvízi hajózás.

A fenti kihívás részben magyarázatot ad a dunai és rajnai belvízi közlekedésben megmutatkozó hatalmas eltérésre (EU Duna Régió Stratégia: „A teherszállítás mértéke a Dunán csak 10 - 20% -a a rajnai teherszállításnak.”) és elengedhetetlenül szükségessé teszik a közös nemzetözi fellépést a dunai potenciál jobb kihasználása érdekében a továbbfejlesztett multimodális lehetőségek és a flottakorszerűsítés által (EUSDR PA1A), a kibocsátás negatív hatásai csökkentése érdekében.

A GREEN DANUBE konzorcium Duna menti országokból származó 10 nagy tapasztalattal rendelkező szervezetből tevődik össze, 6 társult stratégiai partnere van, akik többek között nemzetközi szervezetek, folyami bizottságok és nemzeti minisztériumok. A konzorcium célja környezetbarát, biztonságos és kiegyensúlyozott közlekedési rendszerek megerősítése három szintű megközelítéssel: intézményi kapacitás építés a szennyezőanyag-kibocsátás mérésekkel a Duna több pontján, szervezeti kapacitás építés és együttműködés a dunai szektorban a meglévő zöld technológiák és bevált gyakorlatok felkutatása és kiértékelése céljából.

A projekt testreszabott innovatív megoldások és egyéni kapacitás építés lehetőségét nyújtja pilot tevékenységeken keresztül. Környezetvédelmi Információs Központok fognak létrejönni, amelyek emelni fogják az együttműködés intenzitását a Duna menti országok között és biztosítják a hosszú távú transznacionális együttműködést.


A GREEN DANUBE projekt a többszintű együttműködés erősítésének ösztönözőjeként biztosítja a projekt eredményeinek megtöbbszörözését az egész Duna-régióban és azon is túl.


Projekt rövid neve: GREEN DANUBE

Teljes költségvetés: 1.586.244 EURO

ERDF Hozzájárulás: 1.267.897,40 EURO

IPA Hozzájárulás: 80.410 EURO


A projekt a belvízi közlekedés okozta környezetszennyezést célozza meg, amivel a különböző Európai szabályozások, stratégiák és kezdeményezések kiemelten foglalkoznak, úgy mint az Europa2020, NAIADES II, Európai Stratégia a Duna Régióért, Fehér Könyv - Útiterv az egységes európai közlekedési térség megvalósításához – Úton egy versenyképes és erőforrás-hatékony közlekedési rendszer felé.

A projekt tevékenységei közé tartozik:

 • A belvízi hajózást szabályozó hatóságok kapacitásainak megerősítése a szennyezőanyag-kibocsátásra vonatkozó új normák esetében
 • Tanulmány készítése a jelenlegi gyakorlatról és eljárásokról, tevékenységi eszközök fejlesztése,
 • Transznacionális eljárások kidolgozása a szennyezőanyag kibocsátásra vonatkozó normáknak meghatározása és az annak való megfelelés érdekében
 • Elemzés kidolgozása a jelenlegi hajóflottáról, a motorok típusáról, a hajók élettartamáról, az üzemanyag fogyasztásról és a gáz kibocsátásról, és ennek következtében a környezetbarát technológiák használatával szennyezőanyag-kibocsátás csökkentése
 • Transznacionális stratégia kidolgozása a dunai hajózás fejlesztéséért a közlekedési rendszerek a Duna ökoszisztémájára gyakorolt negatív hatásainak csökkentésével. A megfelelő transznacionális együttműködés a szennyező anyagok kibocsátásának korlátozásához vezet majd a dunai közlekedési folyosón.

Hazai kapcsolattartó

Sajgó Nikoletta

GREEN DANUBE projektmenedzser (RSOE)

nikoletta.sajgo@rsoe.hu

Project website: http://www.interreg-danube.eu/green-danube

https://www.facebook.com/GREENDANUBE/

Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület

1089 Budapest, Elnök utca 1. +36 1 303 0168 +36 1 477 0549 info@rsoe.hu