A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: onset

Filename: controllers/aktualis.php

Line Number: 60

RSOE

Megsemmisült az első magyar műhold

Vissza

2015-01-12

Minden lényeges eseményről az elsők között számoltunk be és adtunk tájékoztatást az érdeklődők számára, hiszen Dr. Gschwindt András kutató, a Masat csapat vezetője - mint ötletgazda - a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület alapító és az Egyesület Elnöki Szakértői Tanácsának is tagja.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2006 végén került bemutatásra a Würzburg-i Egyetem által készített UWE2 nevű kisműhold. A műegyetem oktatóinak és hallgatóinak ez adta a kezdő lökést ahhoz, hogy csatlakozzanak a CubeSat Projekthez. 

A mérnöki munka 2007-ben kezdődött melynek célja egy saját fejlesztésű űreszköz létrehozása volt. A mintegy 1 kg tömegű, 10 cm élhosszú, kocka formájú műholdat a hallgatókból és mérnökökből álló csapat fejlesztette, szponzorok aktív támogatásával. Ezen támogatói körbe tartozik Egyesületünk is, hiszen egyebek mellett a Műegyetem „E” épületének tetején kiépített - a műhold nyomon követéséhez szükséges - URH adó-vevő és nagyteljesítményű erősítő berendezéssel járult hozzá a projekt sikeréhez.

A több mint 60 ezer mérnöki munkaóra eredményeként a Masat-1 sikeres útba indítására 2012. február 13-án 11.00 órakor került sor Kourouból, ahonnan az ESA első misszióját teljesítő VEGA hordozórakétája, a Magyar satellit társaságában további hat kisműholdat szállított és állított földkörüli pályára.  A MASAT-1 a legoptimistább reményeket is túlszárnyalta. Annak ellenére, hogy néhány hónapra maximum egy évre tervezték Föld körüli pályafutását, a precíz mérnöki teljesítménynek köszönhetően majdnem 3 éven át, több száz megabájtnyi adatot szolgáltatott.  

Bár az űreszköz fedélzeti számítógépe, a kommunikációs alrendszere kifogástalanul funkcionált a mozgási energiája az évek során fokozatosan csökkent. A MASAT-1 utolsó jelzései 2015. január 09-én 21 óra 56 perckor Argentina körzetében volt észlelhető, majd feltehetően a Föld sűrűbb rétegeihez közeledve az Óceán felett megsemmisült. "Az egyik szemem sír, mert sajnálom, hogy élete végéhez ért. A másik nevet, mert halálában nem lesz némaságba burkolózó űrszemét. Egy a sok tízezer között." Mondta Dr. Gschwindt András, egyetemi adjunktus, a projekt vezetője.

Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület

1089 Budapest, Elnök utca 1. +36 1 303 0168 +36 1 477 0549 info@rsoe.hu